Prešovská nemocnica ako prvá na Slovensku zaviedla identifikačné náramky

08.02.2012 Prešov

Fakultná nemocnica J. A. Reimana Prešov ako prvá na Slovensku zaviedla pre všetkých svojich pacientov identifikačné náramky. Hlavnými dôvodmi zavedenia sú bezpečnosť pacienta, zníženie chybovosti, zvýšenie kontroly a jednoduchá identifikácia pacienta.
Chybná identifikácia by mohla mať pre pacientov následky. Na základe viacerých štúdií (predovšetkým v USA) boli zistené tri hlavné typy chýb v zdravotníctve: podanie nesprávnej liečby – zamenené vzorky pacienta; podanie nesprávnej liečby pre zlú komunikáciu personálu; podanie liečby, ktorá mala byť podaná inému pacientovi.
„Myšlienku zaviesť identifikačné náramky paušálne, nám vnukli konkrétne situácie. V minulosti sme napríklad zaznamenali prípad, kedy hospitalizovaný pacient odišiel z oddelenia do parku, sadol si na lavičku a zomrel. Pre personál bol problém zistiť jeho identitu a oddelenie, na ktorom bol hospitalizovaný. Používaním náramkov chceme zabezpečiť vyššiu bezpečnosť pacientov, minimalizovať potenciálne riziká, ako aj zjednodušiť proces identifikácie pre zdravotnícky personál,“ povedal námestník LPS, MUDr. Slavomír Straka. Ako ďalej dodal: „Okrem náramkov sme zaviedli aj ďalšiu novinku, ktorá výrazne zvyšuje bezpečnosť pacientov, ktorí sa chystajú podstúpiť operačný zákrok - verifikačný protokol - znamená to, že tesne pred operáciou je vypĺňaný formulár, v ktorom operatér aj anesteziológ svojím podpisom potvrdzujú, že si overili totožnosť pacienta, indikáciu k operácii, typ operácie a stranu, ktorá má byť operovaná.“
Identifikačné náramky, používané v prešovskej nemocnici sú farebne odlíšené tak, aby indikovali najzávažnejšiu diagnózu. Bielym náramkom sú označení bežní pacienti, žltým pacienti s hepatitídou, oranžovú majú alegrici, tmavomodrú cukrovkári a fialovou sú označovaní pacienti s rizikom pádu. Samozrejme už niekoľko rokov sú označované matky a novorodenci, a to buď ružovou alebo modrou farbou, podľa toho, či sa narodí chlapec alebo dievča.
„Pri príjme pacienta na hospitalizáciu dostane každý na ruku identifikačný náramok. Sestra mu vysvetlí dôvody používania a na náramok perom napíše identifikačné údaje: meno, priezvisko, rok narodenia, dominantnú diagnózu a oddelenie, na ktorom je pacient hospitalizovaný,“ vysvetlila námestníčka pre ošetrovateľstvo Mgr. Jana Jurašeková.
„Identifikácia pacienta je dôležitým krokom pre skvalitnenie ponúkanej starostlivosti o pacientov. Sme veľmi radi, že projekt komplexnej identifikácie pacientov vo FNsP Prešov, je úspešný, a že táto nemocnica v kvalite starostlivosti o pacienta može byť pozitívnym príkladom pre ostatné zdravotnícke zariadenia na Slovensku,“ uviedol Ing. Peter Reindl obchodný manažér spoločnosti Identifikační systémy, s.r.o., ktorá náramky dodáva.
Podobný typ identifikácie je bežný v USA, v mnohých krajinách západnej Európy i v susednej Českej republike. Prešovská nemocnica len v uplynulom roku ošetrila spolu 336 642 pacientov, pritom hospitalizovaných bolo až 45 695 pacientov. So zavedením ID náramkov sú spokojní pacienti i zdravotnícky personál nemocnice.




PhDr. Renáta Koziaková, PhD.
hovorkyňa FNsP J. A. Reimana Prešov
 

Vyberte región